Кулінарія

Шотландський спіральний пиріг

У мене цей пиріг викликав захват. Верхівка пирога незрівнянна, злегка хрустка і тягнеться, з насиченим карамельно-ірисковим смаком. Рекомендую приготувати!

Вам знадобиться:
Тісто:
Борошно пшеничне – 500 г
Молоко – 320 мл
Масло вершкове (кімнатної температури) – 50 г
Дріжджі – 1. 5 ч. л.
Цукор – 1 ст. л.
Масло рослинне – 1 ст. л.

Карамель:
Масло вершкове – 60 г
Цукор коричневий – 0. 5 стак.
Мед – 2 ст. л.

Начинка:
Масло вершкове – 60 г
Масло рослинне – 4 ст. л.
Кориця – 2 ч. л.
Горіх мускатний – 1 ч. л.
Імбиру – 0. 5 ч. л.
Мед – 2 ст. л.

Як готувати:
1. Всі інгредієнти для тіста, завантажити в чашу ХП. Тісто я замішувала на режимі “основний заміс тіста”.
У кого немає ХП робимо наступним чином:
Беремо ємність, в ній розводимо в теплому молоці дріжджі, додаємо цукор і даємо трохи їм подружитися. Додаємо борошно, рослинна олія, вершкове масло кімнатної температури і замішуємо тісто. Накриваємо тісто рушником і залишаємо для вистоювання в теплому місці на 1-1,5 години. Після чого тісто обім’яти і приступати до формування.
2. Поки тісто підходить, потрібно приготувати карамель.
У сотейник або сковороду помістити всі інгредієнти для карамелі і нагріти на середньому вогні.
Коли маса почне пихкати і пузиритися, прибираємо з вогню.
Приготовану карамель потрібно вилити у форму для запікання. Ця маса може затвердіти, але це нормально, вона при випічки знову почне плавитися. І тут хочеться відзначити один ВАЖЛИВИЙ КРОК, форму для запікання взяти цільну (не роз’ємну) і бажано з високими краями, так як при запіканні карамель буде намагатися втекти. Якщо ж у Вас немає форми з високими бортами, щоб уникнути витоку карамелі за духовому шафі і подальшого підгоряння, потрібно застрахуватися і під форму поставити порожню форму для запікання-більшого розміру.
3. Далі підготуємо начинку. Потрібно розтопити вершкове масло, додати рослинне, корицю, імбир, мускатний горіх і мед. Добре перемішати. Дану масу ми буден наносити кулінарної пензлем на тісто.
4. Далі тісто розкачати прямокутник.
За допомогою ножа для піци, розрізати на смужки шириною приблизно 5 див. Пензлем нанести пряну начинку. Тісто звертаємо равликом (спіралькою), і викладаємо у форму для запікання, на остиглу карамель. Формуємо пиріг таким чином, щоб йому було куди підніматися.
Верхівку пирога потрібно придавити, для рівномірності. Дати піднятися в теплому місці 20 хвилин.
5. Запікаємо в попередньо розігрітій шафі до 180 градусів 25-30 хвилин. Після випікання, відразу ж ставимо пиріг на тарілку. Робимо це дуже акуратно, так як карамель рідка і палюча. ВАЖЛИВО! не даємо пирогу охолонути у формі, інакше карамель застигне і пиріг прилипне і його вже не дістати.